Vervolging van alcoholgedoogbeleid

Vervolging van alcoholgedoogbeleid

 

PERSBERICHT (Gouda, 12 april 2010)

Gedoogbeleid politiek van alcoholgebruik bij jongeren strafbaar? 

Officier van Justitie H. Korvinus stelde op 10-04-10  dat het gedogen van mishandeling onlangs met succes vervolgd was. Het ging hier om een moeder die haar kind liet mishandelen door haar partner (met uiteindelijk de dood tot gevolg). De vraag, die Dr. P. F. ter Steeg uit Gouda toen terecht stelde, was of deze jurisprudentie ook aanknopingspunten biedt om de fracties van de 2e Kamer te vervolgen. Zij stemden in ruime meerderheid namelijk tegen verhoging van de alcoholleeftijd tot 18 jaar, waardoor de overheid zijn taak verwaarloost en kinderen (<18)) onvoldoende beschermt.

De gezondheidsschade (een effect van mishandeling) van alcohol is evident met jaarlijks 1700 alcohol gerelateerde doden  en 114000 verloren levensjaren (op de hele bevolking) en ± 400 alcoholcoma’s onder 12 -17-jarige jongeren per jaar. De alcoholschade/mishandeling  kan ook   worden uitgedrukt in een Preventieve Toegevoegde Waarde en is liefst 0.70 euro voor een alcoholconsumptie  door een volwassene. De PTW voor kinderen ligt zelfs veel hoger omdat hun hersenen gevoeliger zijn. Elk glas doodt al hersencellen. De schade voor het leven van een avondje comazuipen kan zelfs in de honderdduizenden euro’s lopen.

Korvinus stelde dat het verstrekken van alcohol beneden de 16 of aan jongeren in kennelijke staat al strafbaar is en als een vorm van mishandeling kan worden gezien en vervolgd zou kunnen worden. Korvinus erkent daarmee dat het verstrekken van alcohol aan jongeren in deze situaties al een vorm van mishandeling is. Ter Steeg trekt daarbij de enige logische conclusie dat er bij jongeren geen veilige grens is en dat het beleid van de 2e Kamer met voorbedachte rade dus (zware) mishandeling (met de mogelijke dood tot gevolg) van jongeren gedoogt en dus strafbaar is. Hij zal nu aangifte bij de politie gaan doen om vervolging van de betrokken fracties uit de 2eKamer uit te lokken en het 2e Kamerbesluit te laten herroepen.

Andere interessante juridische vragen:

De strafbaarheid van het aanzetten tot mishandeling (de kindermarketing van de drankindustrie), neem de wervende bioscoopreclames.

De strafbaarheid van het kindvriendelijk (of kinderlokkend) formuleren van zoete drankjes zoals de breezers van Bacardi.

De onafhankelijkheid  van de politiek in de besluitvorming (het aannemen van gelden van de drankindustrie), neem het publieke geheim van de relatie tussen het CDA en familie Swinkels van Bavaria.

PS 1) Nationale verhoging van de minimum leeftijd van 16 naar 18 jaar. 2) Het strafbaar maken en controleren  van verstrekken van alcoholische dranken (direct en indirect) aan kinderen. 3) Actief beleid bij allerlei clubs/ verenigingen  tegen het verstrekken van teveel alcohol (aan iedereen). 4) Actief programma opstarten en handhaven gericht op preventie (informatie aan jongeren).

Deze petitie wordt gesteund door:

Ineke Verkaaik, Boekhandel Verkaaik Gouda

Niek Persoon, Interpersoonlijk, Leiden

Bert Krijnen, Change & Learning, Dordrecht

Joke Pols, Moordrecht

John Cleuren, Ibiza/Gouda

Henk Mulder, oud-kolonel, Gouda

Wie is er online

We hebben 45 gasten en geen leden online