Out of Africa

 

Nog meer WAANzin. Er liggen hier in de supermarkt van Niamey ook ingevlogen grote groene appels. Zo’n appel kost hier liefst 2.5 euro. Bij een gemiddeld maandinkomen  van 25 euro kan de Nigerees zich dus ruim een partje per dag permitteren. Bij ons willen supermarkten heel cynisch veel winst op gezonde groente en fruit maken, een van de redenen, dat vrouwen hier uit arme milieus gemiddeld genomen twintig jaar eerder chronisch ziek zijn en zes jaar korter leven.

Die groene appel in de supermarkt was trouwens niet eens biologisch = zou nog duurder worden.

Wat is biologisch?

Voor mij zou biologisch vooral duurzaam moeten zijn. Respect voor dier, plant, natuur, een wereld in harmonie, oog voor kwaliteit en verbinding. Neem een vrolijk scharrelvarken, goddelijke tarwehaverpap of overheerlijke stevige aardbeien van de koude grond. Die weke waterige aardbeien van onze niet duurzame supergrutters hebben maar een houdbaarheid tot het passeren van de kassa.

Biologisch lijkt nu gekaapt door chemofoben, naïeve tuinkabouters en geldwolven, die nu vooral de letter van biologisch maar niet de geest invullen. Een ingevlogen biologisch boontje uit Rwanda is biologisch maar niet duurzaam. Het grote biologische merk Ekoland, dat liefst 70% biologische BIETsuiker in zijn nog net niet homeopathische appelstroop verwerkt. Of het pushen van duur en ongezond zeezout. De Chinezen pleegden vroeger NB zelfmoord door 1 - 3 gram zout  per kilo lichaamsgewicht in te nemen. Het biologische equivalent van ons strooizoute Cup-A-Soupje op zeezoutbasis zou net zo als schoonmaakmiddelen met een kinderslot verkocht moeten worden. Veilige smaakmakende E-nummers werden ooit al vervangen door de sluipmoordenaar zout (geen E-nummer) onder het mom van ja, gelooft u het, Eerlijk is Heerlijk.

Bent U  al een lijk door een E-nummer tegengekomen, ik niet.

Dat de sector, biologisch of niet, wel over lijken gaat moeten we dus niet met een korreltje zout nemen.

 

Pieter (Niger)

Wie is er online

We hebben 41 gasten en geen leden online