Een sprookje en nachtmerrie over Voedselverspilling

 

Pil Lieng heeft er nooit bij stilgestaan dat je ook minder dan 100 gram rijst of pasta per persoon kan koken en dat voor deze 50+ -ser 50-60 gram al ruim voldoende is. Scheelt 15 kilo voedselverspilling per jaar.

Hij weet dat een knapperige broodkorst heerlijk is. Maar ja, een hele broodkorst met pindakaas in zijn Winny de Pooh broodtrommel is niet echt cool. Pil Lieng  wil zijn brood niet laten snijden bij de bakker, gesneden brood droogt immers sneller uit. Hij wil brood  bewaren in een papieren zak, beschimmelt niet. Scheelt alles bij elkaar wel 20 broden per jaar. Maar ja, Pil Lieng is wat verlegen en dat lieve meisje in de winkel begint altijd zonder te vragen zijn brood te snijden en in plastic zakken te stoppen. En dan is hij te laat om HO, Maar … te roepen..

HO MAAR is wel zijn grote voorbeeld, zij is stoer, zij durft. zij lacht er om als hij geen yoghurt, die al een week over de datum is, durft op te eten.  Zij ruikt aan melk, of die nog goed is. Zij snijdt de prei helemaal op. Laat alleen het steeltje van de appel over. Schimmel op kaas, no worry, geen zorgen. Durft na 5 dagen nog restjes uit de koelkast op te eten. Niet maalt om bruine plekjes.  HO MAAR is dapper, is …. En Pil Lieng sluit zijn ogen en ziet ….

Stel je voor dat hij in een Make Love, No Verspilling T-shirt samen met HO MAAR in een roze Saab Cabrio naar neef Ver Pil Lieng en zijn zusje rijden. Daar aan hem en Yuk een afgekeurde kromme komkommersoep kookworkshop geven, hun koelkast beneden 5 graden afstellen. No more pilling,  no more verspilling. Dan komt het helemaal goed met de wereld. Zero verspilling, neef Ver en nicht Yuk. Dan wordt de wereld weer helemaal ok, OK.

Een Saab met lederen stoel, automaat, airco, zodat je nooit ging zweten en Ho  Maar, die zijn hand dan op zijn knie legt…..  

HO MAAR, Pil Lieng, wat ga je zelf nu vandaag aan voedselverspilling doen. En Pil Lieng keek eindelijk in de spiegel.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, doe jij ook wat aan de verspilling in het land?

 

 

Wie is er online

We hebben 43 gasten en geen leden online