De UHD en een Smoes voor Meer Oude Slappe Groene Moes

Gesproken radiocolumn 17-04-2016 Gouwestad Radio, www.gewoongroengouda.nl

Ik word oud. Gewoon Groen Gouda is nu ook al 24 maanden oud en het gaat weer over moestuinen. Volgende maand komt dus de 25ste uitzending, ook over moestuinen? En mijn zilveren column. Ook weer NIET over moestuinen. Ik ben oud en dus inflexibel. Corinne knikt. Ik zou er bijna in gaan  geloven. Onze buurman en moestuintjespusher aan de Markt, Appie Hein, is al bij Corinne en Bram gaan klagen dat die ouwe, ik dus,  niet mee doe. 

Lees meer: De UHD en een Smoes voor Meer Oude Slappe Groene Moes

Zwarte Pietje in de Choladefabriek van Willem Alexander

Pieter ter Steeg, gesproken radiocolumn, 20-09-15 ,  life rond 13.55 op Gouwestad Radio vanuit de Chocoladefabriek (bibliotheek), zie www.gewoongroengouda.nl

Wie kent niet het boek Sjakie in de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Sjakie krijgt via een gouden ticket verstopt in een reep chocola toegang tot het chocoladeparadijs van Willie Wonka.

Vandaag zitten we in een andere Chocoladefabriek en zijn arme Syrische bootvluchtelingen naar ons op weg.  Met misschien wel een gouden ticket voor de COA in de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda. Onder die vluchtelingen zijn ook kinderen, waaronder eentje, die ik zwarte Pietje heb gedoopt.

Lees meer: Zwarte Pietje in de Choladefabriek van Willem Alexander

To Be Duurzaam, Or Not to Be

Pieter ter Steeg, Gouwestad Radio column, life uitgezonden rond 12.55 in Gewoon Groen Gouda op 21 juni 2015 

Deel I van 17 mei, To Fiets or not to Fiets is nog gewoon terug te luisteren op www.gewoongroengouda.nl. De trouwe luisteraar weet nog van vorige keer. To be duurzaam, or not to be duurzaam, that is the question.

Ik schreef deel II in eindexamentijd.  En toen werd het niet, that is the question, maar maakte ik het “that is the choice” en dan maar meteen “multiple choice”. To be duurzaam or not to be duurzaam, is niet zwartwit, maar eerder fifty shades of grey.  Hebt u ook de film gezien? Wilt u net als onze Mark of Diederik een beetje groen doen maar wacht u ook op een kordate Meesteres, die u eindelijk, zucht,  verlost van uw blinddoek en boeien en met een tikje uit de Dark room, zo het biologische, LED-verlichte paradijs instuurt:

Nu komt vraag 1:  Het regent en u moet boodschappen doen.

Lees meer: To Be Duurzaam, Or Not to Be 

To Fiets or not to Fiets

Pieter ter Steeg, Gouwestad Radio column, life uitgezonden rond 12.55 in Gewoon Groen Gouda op 17 mei 2015, terug te luisteren op www.gewoongroengouda.nl 

Dat is de vraag voor de ijverige luisteraar in mei en deel II in juni! Of breder gesteld “To be Duurzaam or not to be Duurzaam, that is the question.” Wij maken immers elke dag bewuste en minder bewuste keuzes.” De optimist ziet een blikje liggen, kiest voor oprapen en denkt opgeruimd staat netjes, goed voorbeeld doet volgen en morgen kan de hele wereld al schoon zijn. De pessimist geeft er niet eens een trap tegen, gooit er een naast, gezellig toch, en is al bezig een voorraadje pillen op te bouwen als naast de Global Heating ook nog de Russen komen.

Not to Fiets

Ik geloof niet in een straffende God of Allah, maar de lachende Boeddha in mij genoot zichtbaar toen ik vannacht met keelpijn en droge mond wakker werd. Ik had namelijk gisteren met voorbedachte rade voor een plezierritje in onze benzineslurpende cabrio met mijn 22-jarige dochter gekozen.

Lees meer: To Fiets or not to Fiets

De Schaam(teloze) Luis in de Pels onder het Lentezonnetje

Gesproken column op 19-04-2015 in Gewoon Groen van Gouwestad Radio, elke 3e zondag van de maand, 12.00-13.00. www.gewoongroengouda.nl.   

Deze nu bijna verstreken uitzending van Gewoon Groen had eigenlijk over duurzaam uit armoede moeten gaan maar we konden geen arme luis vinden die bereid was om zich voor programmamakers Bram of Corinne helemaal uit te kleden. Ziet er natuurlijk ook niet uit. Geld voor fitness en een Brasilian wax of ook maar een ontharingsstrip is er dan immers niet. Alleen uw radiocolumnist blijft schaamteloos, zo zonder six-pack en met isolerend matje van borstharen in het groezelige schemer, nu aanwezig in de studio.  En maar goed dat het een radioprogramma is, u zou deze columnist echt niet life willen zien of nog erger ruiken.

De Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda zei ooit: Confieso, que he vivido. Dat is Spaans voor ik beken, ik heb geleefd. Deze columnist bekent ook!

Lees meer: De Schaam(teloze) Luis in de Pels onder het Lentezonnetje

De lente en de r zitten in de maand

De lente en de R zitten in de maand!

Gouwestad Radiocolumn, uitzending  15-03-2015 12.00 – 13.00 zie  www.gewoongroengouda.nl

De lente en de R zitten in het thema van de maand: Repair, Reuse, Recycle, Reduce, Reset, Replace, rrrr, repeat, rrrr…..

Rrrr…Oeps, wRRRriters Block, schrijverskramp, een regelrechte ramp. Nu net op dit moment. Het eerste jaar van het radioprogramma Gewoon Groen is op een oortje na gevild. Onze columnist dacht, nog eenmaal een zachtgekookt energiezuinig eitje te leggen, maar nu zullen meesteres Corinne en baas Bram hem de wacht aanzeggen. Is een lege radiocolumnist nog her te gebruiken of moet hij als eerste columnist uit de historie van Gewoon Groen op sterk water in kannen of kruiken? Wat valt er nog aan zijn  accu te repareren, is hij nog op te laden, moeten we nog in hem, inmiddels 55+, investeren. Ga snel twitteren, apestaart GGGouda, uw mening geven of deze radiocolumnist een volgend seizoen mag beleven.

Lees meer: De  lente en de r zitten in  de maand

Vervoer, Ver Voer, Ver Vervoer

Gouwestad Radiocolumn 15-2-2015

Deze radiocolumnist is net terug van het verre tropische paradijs Koh Phi Phi. Ko Phi Phi is bekend van de film “The Beach” met Leonardo Dicaprio” maar ook berucht. Het eiland werd in  2004 gelijktijdig getroffen door tsunami’s van twee kanten na de enorme zeebeving bij Sumatra. 4000 mensen kwamen om.   

Lees meer: Vervoer, Ver Voer, Ver Vervoer 

Pompen of (Ver)zuipen? Tom Poes, verzin een list!

Gouwestad Radio column binnen Gewoon Groen, uitgezonden op 18-januari 2015 om 12.55.

Deze eerste 3e zondag van het Nieuwe jaar geen vet thema van mijn Bovenbazen van Gewoon Groen, Corinne en Bram voor deze nog Olie B(olle), Domme(l) heer, inwoner niet van Marten Toonders Rommeldam, maar Milo’s Gouwestad.

Pompen of verzuipen. Gouwestad zonk al, Global Heating doet de zeespiegel stijgen. Bul Super, Hiep, en AH, Albertus H. doen de rest. Zij verleiden Wammes Waggel tot weer een fossiele energieslurper of doen een kratje Heineken in de bonus. 20 eurocent netto dividend per kratje  voor de aandeelhouder, 25 euro aan denkraamschade voor de burgers.

“Pompen, zucht,” klinkt vermoeiend voor een heer. “Zuipen is dom, verzuipen, zucht, “ somberde Olie B.D., “betekent het einde van Gouwestad. Tom Poes, verzin een list, zodat ik straks  okselfris op de Club een proseccootje met Burgemeester Milo Dickermaker en Prof. Hilde PrlwitzNietski kan klinken en mijn gewoon groen doen meesterplan kan ontvouwen.”

Lees meer: Pompen of (Ver)zuipen? Tom Poes, verzin een list!

Extra Light Gevulde Plastic Soep met Kerstballetjes

Extra Light Gevulde Plastic Soep met Kerstbolletjes

Pitch op nationale Lionssymposium “Dwarse Denkers” 21-11-2014  van Pieter ter Steeg & Bart Punt (Lions), Heather Leslie (IVM), Janneke Pors & Max van der Sleen (IMSA). Aangepast voor Gouwestad radioprogramma, Gewoon Groen, uitzending van 21-12-2014

Even een toelichting “light betekent hier niet weinig calorieën”. Light heeft te maken met licht, Kerstmis, een groot feest, Kaarsjesavond, kerstlampjes en spiegelende ballen. Verlichting, spiegeling  heeft alles te maken bewustwording. Bewust geworden wil je wel een sprintje trekken en dat geldt ook voor de trouwe luisteraar. U wordt weliswaar voorlopig alleen maar zwaarder door de feestdagen, maar als u even kauwt op dit waanzinnig lekkere voorgerecht, deze extra light gevulde plastic soep met Kerstbolletjes, wordt het ondanks de volle buik echt eens tijd om op te staan. Tegen niet alleen de plastic soep die op dit kerstmenu staat, van onze nationale uitsmijter van rauwe eieren, Teeven, mogen de gemeentes uitgeprocedeerde asielzoekers ook tijdens de Kerst geen dak boven hun hoofd aanbieden.  Plus heel milieubewust: Ook geen wegwerp plastic regencape.

Lees meer: Extra Light Gevulde Plastic Soep met Kerstballetjes

Maak Gouda Duurzaam

Zie www.maakgoudaduurzaam.nl

logo MGD

Duurzaamheid

Maandelijkse Gouwestad radiocolumn op de 3e zondag van de maand

Buurtburgemeester Nudge

Plein voor Plein actie Urgenda

Districtscommissaris Lions en Duurzame Leefomgeving

 

Wie is er online

We hebben 296 gasten en geen leden online