rap

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk kijk ik ook naar de grond. Kan ook geen kwaad. Vorige week nog een gouden chocolademunt op de stoep gevonden. Of het gouden horloge in het zand  van het strand  van Oostduinkerke, ik, toen acht jaar,  verzilverde de beloning van 300 Belgische frankskes en kocht de Batcar van mijn superheld Batman. Of ik kijk achterom. Zo hoorde ik de snelle schreden van mijn latere Eva, ik draaide me om en het eerste onuitwisbare contact werd gemaakt.

Goed kijken, voor jezelf zorgen,  zien, luisteren, in verbinding met de ander, met het geheel, in het nu,  geven, zelf doen, samen doen. Het recept van deze maand past vrijwel op een regel.

Er zijn doemdenkers. Ai, ai, Gaza, IS (de Islamitische strijders).  Syrië, Russische separatisten, ebola, wee wee. Zij laten zich meezuigen in hun zwarte gaten, holen, donderwolken. Er zijn ook sterrenkijkers, die overal kansen, hoop zien. Het universum is toch ook uit het Niets ontstaan. Vorig jaar was ik in Sierra Leone, een van de armste landen van de wereld. Ik kwam daar in Yele, het centrale district waar ebola nu toeslaat en van waar Erdi Huizenga, onze tropenarts daar,  moest vluchten. Mark Saccoh is de zoon van de chief van Yele en droomt van een betere toekomst voor zijn land. In Yele heb ik foto’s gemaakt van de toekomst, de kinderen, die in westerse ogen niet de €80,000 per jaar waard zijn, voor wat hier wel een jaar levensverlenging mag kosten. Uit dat land komt ook de zwarte oorlogswees Michaela DePrince. Zij is nu wereldberoemd en danst de hoofdrol in het Zwanenmeer van Tschaikowsky en betovert miljoenen. Zij was een mug en is nu een ster.

Wij, allen zijn ooit als Lucy, als zwarte Afrikane begonnen en hebben samen de wereld bewoonbaar gemaakt. Die zwarte Afrikane, met de handen etende rechtop lopende aap, toen, had dus de kiem in zich, de kwaliteit om een Obama te worden. Zodra we ook zien dat iedere mens die ene bijzondere kwaliteit heeft, ster is, leven we onder een stralende hemel vol kansen. Zie jezelf of de ander dus niet als lastige muggen maar probeer de Michaela, de Michael, the King, de olifant, te ontsluiten.

Thank you, stars.

Na mijn frankskes op mijn achtste in een bad car gestopt te hebben, stopt deze nu net 55+-joker zijn euro’s in een jolly good car, waar hij met het dak open naar de sterren kan kijken. Zijn dochter heeft deze car Black Pearl gedoopt.