rap

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Verlossing van het Roofkapitalisme

Deze radiocolumn stamt uit 2016, hij begon met: Ik word oud. Gewoon Groen Gouda (het radioprogramma) is nu ook al 24 maanden oud en het gaat weer over moestuinen. Volgende maand komt dus de 25ste uitzending, ook over moestuinen? En mijn zilveren column. Ook weer NIET over moestuinen. Ik ben oud en dus inflexibel. Corinne knikt. Ik zou er bijna in gaan geloven. Onze buurman en moestuintjespusher aan de Markt, Appie Hein, is al bij Corinne en Bram gaan klagen dat die ouwe, ik dus, niet mee doet. 

Morgen, dat beloof ik plechtig,  is dan ook de eerste dag van mijn nieuwe leven, waar ik me gewoon ga aanpassen en mee moestuintjes scoor. Is mijn vrouw ook gelukkig. Morgen, dus geen hapklare stevige brokken, lezers, maar slappe moes. Ik zal dan ook braaf het andere thema van de uitzending, de Uiterste Houdbaarheids Datum (UHD), de rand van bederf, rotting opzoeken. Mijn vakgebied overigens!

UHD, wat zou mijn UHD zijn? Die kan ik , waar is mijn leesbril, sowieso al niet lezen. Waar zou hij ook moeten staan? Mijn moeder heeft de verpakking nooit bewaard. Afval werd toen niet gescheiden. Ik was alleen ooit wel vers of misschien stonk ik meteen al.  Gekoeld was ik natuurlijk langer meegegaan, maar ja, dan had ik me natuurlijk niet zo vaak moeten opwinden. Dan had ik ook hier niet gezeten.

Aanpassen? Geen knetterende radiocolumns, maar radiostilte? Dat is niet gezond voor deze plofkikker. Zal ik me als groene jihadist, testosteronbom dan maar meteen opblazen of moet ik als een slappe zure groene bom in mijn eigen azijn eindigen.

Wat valt er immers nog te verwachten als mijn eigen UHD toch daar lijkt te zijn?  Mijn huisarts constateerde vorige week ook dat mijn triglyceriden te hoog waren. Triglyceriden, drinkt u te veel? Nee, toch? Toch thuis even op Internet opgezocht. Te veel is meer dan 15 eenheden per week (advies voor mannen nu anno 2024 3 eenheden per week!) .  Gemiddeld net iets meer dan twee glaasjes per dag. 75% van mijn oude mannencategorie drinkt dagelijks.  Tegen de frustratie. En kijken naar het mannenkanaal van RTL of porno. Die zijn ook allemaal over hun UHD heen. In ons bestel, ja.

Ik denk, maar ik zie natuurlijk wat troebel door die triglyceriden, dat juist ons bestel al ver over zijn UHD heen is. De kloof tussen rijk en arm groeit nog steeds. Neem slimme Fatima, die voor het VMBO geboren is. Zij leeft gemiddeld zes jaar korter en is twintig jaar eerder chronisch ziek.  Hans Kristiaan van de Gooische kakschool zal op zijn 80ste nog van de Panamese belastingconstructie van zijn papa genieten. Helemaal LEGAAL, denken wij, omdat wij door de rijken, die à propos ook de wetten laten maken, zo zijn opgevoed. Onze overheid faciliteert stevig,  denkt er zelfs nog een grijpstuiver aan verdienen. Idem aan sigaretten of alcohol. Wist u bijvoorbeeld dat wij, de niet-rokers, vier uur per week alleen al voor ons gedoogbeleid van sigaretten moeten werken. 

Zullen we daar eens een referendum over houden! De boven de Balkenende-norm verdienende beheerders van onze pensioenfondsen vinden rokende VMBO-ers helemaal tof. Hoe sneller dood, hoe beter, minder pensioenuitkeringen. YES!!!

Ze vergeten, wij vergeten, dat gezond levende,  een leven lang lerende of het nu VMBO-ers of oude mannen na hun UHD zijn, nog een stevig steentje (maatschappelijke dienstplicht!) kunnen bijdragen aan de samenleving en dat daardoor iedereen plotseling veel meer vrije tijd en minder stress heeft, vele handen maken immers licht werk, om zelf ook een knus moestuintje te beginnen. Nee, vandaag zal ik me ook niet laten verdoven door mijn 11 uur schnaps. Ik geef me zelf een schop onder mijn kont. Deze oude baas gaat lekker spitten en daarna toch, al voorbij de UHD, ff lekker pitten.